Thursday, October 28, 2010

self-concious vs unconcious??

ok la, ari nie aku nak bercerite sket pasal perasaan self-concious dengan unconscious...actually topik nie baru je bbebrape minit aku dapat. hasil daripada observation dan pendengaran aku.

aku terdengar rumate aku bercerite pasal program di mane mereka nie jadi ajk. dengar2, T-shirt untuk program 2, diorang akan dapat pagi program 2. so of course la baju 2 akan ade garis lipatan. rumate aku kate " xkan la nak pakai baju 2 terus, balik dulu nak iron 2 ble?" ini merupakan ayat saya sendiri tapi diinterpretasikan melalui pendengaran.

okay, kat sini kite boleh lihat yang perempuan merupakan self concious. ape2 saje yang melibatkan pemakaian, make-up, aksesori dan sebagainya, memang amat dititikberatkan. aku sendiri xpaham. FYI, aku bukan seorang yang terlalu mementingkan pemakaian, make-up whatsoever. xpenah lagi la. g mane2, aku sempoi je. orang laen yang jalan ngan aku mesti malu sebab aku terlalu sempoi. well, aku da macam 2..xboleh la nak buat ape kan? hehe...

tapi berbeza dengan orang laen, aku tengok, terutamanye perempuan la, terlalu menitikberatkan penampilan walaupun hanya nak ke kafe. aku tau la kolej aku sebelah menyebelah je ngan kolej lelaki tapi no need la nak terlalu berpenampilan macam nak keluar pergi tempat yang jauh. yerrrrrr....

berbeza dengan lelaki yang memang jenis tak kesah, diorang akan gamble je pakai ape2 yang diorang berkenan. cume ade segelintir lelaki je yang akan pakai smart2. contohnya, kalau lelaki 2 da sejak azali lagi da diajar pakai smart, lelaki yang metroseksual dan mungkin juga gay. 2 je la kategori lelaki2 yang smart bagi aku. ke ade yang laen? well, judge it by yourself. oh ya, by the way, golongan lelaki nie memang sesuai dikatekan unconscious sebab diorang nie g mane2 pon xkesah nak pakai baju ape...haishh!! ahaha.....bye, salam...

Saturday, October 23, 2010

sEnI rOtAn.....mmg best!!

seni rotan memang best! ahaha....berape kali ntah aku nak ulang? hmm.....actually, aktiviti aku ari nie lebih berkisar tentang ilmu persilatan. buat pengetahuan semua, aku masuk ko-k silat gayong. well, actually ari nie da bengkel pemantapan senjata wira dan srikandi gayong. wah, cam gah je bunyinye ye. aahah....sebenarnye, xramai pon datang. xsampai 30 orang. w/pon xsampai 30 orang, memang kitorang have fun giler ari nie. pada mase yang same, dapat ilmu baru. yeah!


Depan : Juliana
Belakang : Syawal, aku, Lienie, Nora ngan Ana

gambar first yang korang tengok nie merupakan masa pendaftaran peserta. hmm...disebabkan kami xramai, so kami buat pendaftaran yang simple2 je....huhu...masa nie kire pendaftaran dan minum pagi. kitorang kene minum pagi dulu coz bile da bukak gelanggang, xboleh nak makan dan minum da. yang depan sekali nie merupakan pengarah projek bagi bengkel nie. name die Juliana and she's the best! hah, perasan x Ana xpakai baju silat? die xjoin bengkel nie namun disebabkan die salah seorang daripada AJK, die datang la jugak bagi menguruskan pendaftaran. lagipon, petang 2 die ade hal, so dats why die xpakai baju silat.




gambar nie plak mase kitorang buat warm-up before nak start buat ape2 pon la. penting bagi elak cramp. bahaye oh. w/pon PKU dekat je, tapi kite xnak amik risiko kan??



mase nie cikgu bagi taklimat pasal cara yang betul untuk pegang rotan 2. kalau pegang rotan 2 dengan care yang salah, nanti benda laen yang kite nak buat pon jadi salah. lagi 1, nanti kite jugak yang sakit klu kite xtau care pegang rotan yang btol.




mase nie cikgu mail tunjukkan care yang btol nak fight gune rotan. hehe...aku buat banyak kali pon, rase xbtol lagi. huhuh......cikgu nie memang baek btol. tapi die memang pantang klu orang xikot ape yang die ajar. huhu....aku kene da sekali. xmau la kene lagi. malu seh!!





nie dia para wira dan srikandi kite! ahaha....smart x kami?? seronok bile buat ramai2...huhu....




nie lagi 1 gambar.....




me fight with ina. ade gaye macam pahlawan x? hehe.....




yang nie mase majlis penutupan. yang pakai baju biru 2, En Fairus Abd Majid, penyelaras bagi unit seni bela diri UUM pas2 yang menyambut tangan En Fairus 2 cikgu saya yang bernama En Ismail bin Ibrahim.




mase nie jugak, kami sempat raikan bday abg Nahar a.k.a cikgu silat gak la. tapi die kire senior la kat UUM nie. huhu...da abis blaja xsalah aku. huhuhu.....



Aku, Nora dan Ina

nie adalah muke2 yg gembire lepas abis bengkel. memang penat but best! cikgu siap bawakkan kitorang bubur lagi untuk minum petang. Isteri En Fairus plak bawakkan pisang goreng. huhu...aku sempat makan 1 je pisang goreng 2.


ape2 pon, event yang berlaku ari nie memang best! di samping dapat ilmu, dapat kenal lagi budak ko-k aku dengan lebih baik and rapatkan lagi hubungan yang sedia rapat. Peace!


Wednesday, October 20, 2010

don't force me...i don't like it...

perasaan aku sekarang nie bengang yang teramat, sangat tidak puas hati, dan semua perasaan marah, benci dan segala yang negatif la tengah bercampur-baur dalam pemikiran aku ni. sume sedang mengalir dalam sistem badan aku. kenape?

well, pasal ape lagi kalau bukan pasal add subject nie? ape la yang susah sangat dengan add subjek nie sampai diorang nak paksa2 kitorang nie amik bende yang same? aaarggghhhh!!! aku geram!! aku geram!! aku da susun jadual ikot keselesaan aku, ikot mase yang aku kehendaki. then, lepas 2, kene tambah lagi subjek. subjek 2 plak kene buat sesi. da 3 subjek yang aku kene buat sesi. bayangkan, 1 subjek 2 at least nak kene jalankan 6 hingga 12 sesi. boleh ke ak bertahan macam 2?

lagipon, subjek2 yang diorang prefer untuk amik nie bukanlah subjek sem 4 tapi subjek sem 6. Gila! sume nie memang gile! why? why? why? aku masih xpaham kenape kami nie xdiberi kebebasan untuk add subjek sendiri? subjek yang kami rase boleh bawak. aku jugak masih xboleh terime alasan yang mengatakan kalau kami xamik serentak, dikhuatiri subjek 2 da xde. haishhh.....kalau da kate ditawarkan mase sem 6, masih xde lagi ke kelas dibukak untuk sem 2? giler la!!

pas2, mase meeting semalam, diberitahu bahawa edu kaunseling memang wajib buat ROS walhal, masa kitorang awal2 masuk dulu, terang2 kate ROS xde. memang giler. lepas 2, kitorang gak kene amik pendidikan kewarganegaraan yang pada asalnya hanya edu moral saje yang amik. memang 'best'!! dan ari nie aku dapat lagi 1 berite. well, impaknye bukan kat aku je la. maybe kat sape2 yang amik subjek asas keusahawanan. aku dapat tau sem depan merupakan sem terakhir paper asas keusahawanan jadi paper objektif. bile aku naek sem 5 nnt, paper nie mungkin akan jadi paper struktur dan esei.

sejak bile plak tukar sistem nie? kate universiti pengurusan terbaik. kalau ye pon nak buat perubahan, buat la perlahan-lahan, bukannya drastik macam sekarang. aku seboleh2nya nak ubah persepsi aku kat universiti nie agar persepsi aku jadi lebih baik. tapi ape yang aku dapat? hanye tambahan daripada persepsi negatif aku tadi. kalau macam nie la, memang first impression aku terhadap universiti ni sampai bile2 xkan berubah.

-aku yang kecewa-

Tuesday, October 19, 2010

x berkembang otak aku

memang xberkembang pon. kenape aku cakap macam 2? well, macam nie. dalam uum nie, sume pelajar kene add subjek sendiri. well, that's fine la kan. so maknenye kat sini, kite ble add subjek yang kite suke and xkesah la dari sem bape pon. ok la. mase add subject ari 2, ak da susun jadual baek punye bagi sem 4. alih2, diorang nak ubah balik jadual aku. aaaarrrrggghhhh....xmau xmau!!

sepatutnya sem 4 nie, aku amik kemahiran kaunseling kelompok dan kemahiran menolong. tapi aku xmau full sem depan nie. da la mase aku sem 2, kelas ari2 kul 8. xde langsung mase utk berehat. tapi orang kate mase belajar nie la kite nak kene pulun abis2an agar dapat keputusan yang cemerlang. well, sape xnak kan? aku pun mesti la nak jugak. tapi kalau sistem macam nie, susah la.

da la sem 4 nie sem xbape nak panjang nak banding ngan sem2 yang ganjil. haishh!!! tension2. kenape la buat sistem kami mesti 1 kelas? actually, da banyak subjek yang die bukak 2 kelas. tapi disebabkan oleh ade 1 subjek 2 hanye bukak 1 kelas n kebetulan plak bukak ari selase, so nak xnak kene 1 kelas gak ngan sume edu kaunseling. masalah yang laen plak timbul. ape masalahnye? ak, aimi, eza n fiey da amik pengukuran dan penilaian dalam pendidikan sem nie. so diorang yang laen da jaoh ketinggalan dan kami da advance. bagi yang amik sosiolinguistik plak, diorang pon da jaoh ke depan dari kami yang xamik lagi nie

bagi yang da amik tatabahasa 2, diorang pon da jaoh kedepan. so sekarang nie, mereka2 nie anggap kami la yang bermasalah dalam hal nie sebab amik subjek xsame ngan orang laen. laaa, nak buat macam mane? macam la kami nak amik dulu dari orang laen. aku bukan ape. aku amik subjek sem 5, sem 6 sebab nak cukupkan jam kredit je. kang xcukop jam kredit aku, macam mane aku nak graduate nanti? ishhhh!!!

lagi 1, tadi da perjumpaan ngan encik azmi. hmm...ok la. die cakap pasal bende2 kaunseling nie. actually, aku bukannye paham sangat pon sebab aku banyak ketawa. hehee.....oh ye, lagi 1 yang aku xpuas hati, kenape edu kaunseling da ROS gak?? waaaaaaaaaaaa............geram btol!! bagi yg xtau ape i2 ROS, ROS 2 ialah Rancangan Organisasi Sekolah (ROS). ROS nie macam kite nak blaja bagaimana cikgu mengajar la. macam2 la lagi. aku pon sebenarnye bukan jelas sangat pasal ROS nie. huhuhuhu...

ok la. sampai sini je la. ak malas nak cite panjang2. nanti makin meleret plak. lagipon, mampos aku kene bicara kat mahkamah pelajar kang. huhuhu...

P/s : kenapa tajuk aku macam 2? well, disebabkan kami duduk 1 kelas, otak kami xberkembang la coz asyik jumpe muke yang same....huhu....

Monday, October 11, 2010

hmmm....insaflah

memang patot aku kene insaf. why? because i have examination (or should i call it quiz?) tomorrow! sigh~ bile la aku nak start membaca nie? da la paper nie laen sket. ape yang laen? laennyer sebab paper nie mostly pasal macam mane nak buat kertas soalan, sediakan skema jawapan dan sebagainya la.

kedengarannya tak macam susah kan? well, kalau anda sendiri yang amik paper nie, especially bagi bakal2 guru di luar sana, anda akan tahu betapa susahnya paper nie. mungkin sebenarnya paper nie xbrape nak susah tapi kalau xpaham, mesti xtau nak buat. well, sume subjek memang macam 2 kan? kalau xpaham, macam mane nak jawab exam? haishh!!

tapi kan, kenape ak masih berblogging kalau nak exam esok? ahaha....sebabnye, aku xboleh nak bace. xtau kenape. kejap lagi da meeting untuk buat post-mortem jamuan raye ari 2. agak2 nye macam mane la malam nie ek? mesti banyak luahan rasa tidak puas hati yang akan dilontarkan. ish..aku da la xsuke kalau keadaan macam nie. rasa sangat la xselesanya.

hmm....kite tengok la macam mane ye malam nie. harap2 situasi yang terlalu emosi tidak akan berlaku. huhuhu....susah btol. ape2 pon, wish me luck 4 my exam/quiz tomorrow k. salam..

Thursday, October 7, 2010

selesai....

semalam merupakan hari yang paling pack bagi aku dalam sem ni. ohohooho...why? sebab kelas full and ada jamuan raya untuk dpp bank muamalat. haishh....sangat penat!

kelas da la full dari pagi ke petang, balik kelas kene siapkan kupon yang tak siap lagi, lepas tu, kene tolong biro makanan pulak settle kan makanan. sape sangke, budak2 muamalat nie turun awal dari masa yang dijangkakan. hujan yang turun semalam menyukarkan pergerakan untuk pendaftaran dan sebagainya. kesian jugak kat diorang nie especially yang chinese sebab diorang la antara yang terawal turun.

alih2, bagi memudahkan pendaftaran, disuruh tunjuk kupon je. cepat, mudah dan tak buang masa. hmm...bile da masuk part makanan, sangat chaotic!! aku yang tengok dari luar xboleh nak gambarkan keadaan mereka2 yang membuat kerja dalam khemah makanan 2. kesian plak. nak masuk tak boleh sebab crowded giler!! dan mereka2 nie tak sabar nak makan and makes that place more packed!! luckily, ada sorang budak ekonomi nie which is a chinese girl yang tolong selaraskan kitorang punye chaos 2. what a shame to our AJK's!

well, lumrahlah. kalau jamuan berskala besar sampai melibatkan 1000 orang dan AJK nye hanyelah 49 orang, mesti la tidak terhandle untuk kami mengawal mereka2 ini. tapi malangnya, ramai yang tak sanggup nak tunggu mengambil makanan sebab orang terlalu ramai. well, roommate aku pon xdapat makan sebab tak larat nak tunggu. sorang da buat muke kat aku, hmmm.....lantak die la. aku bukan nye malaikat yang boleh sejukkan ati semua orang. aku hanya manusia biasa.

ape2 pon, jamuan nie habis lebih awal daripada yang dijangkakan. Alhamdulillah. kitorang kemas2 pon, abis sebelum kul 12. aku balik, mandi dan solat Isyak, online jap, then, tido! wah, seronok btol dapat tido...ahahahaha.....

hmm....maybe bile buat post-mortem nanti, mesti kene marah. sebab tak bekerjasama, aku tak buat keje..huhu....nampaknye kene sedia mental lebih daripada fizikal. sebab klu mental xble terime, fizikal pon akan terima akibatnye juga. salam..

Tuesday, October 5, 2010

Big Bang Tell Me Goodbye MV + Lyric...

video

Tell Me Goodbye Lyric

Letting you go...(here's somebody...)
Letting you go...(here's somebody...)
Yo I got this, yeah
still thinking about this thing alot
you got me shaken up
(Please tell me there's a way)
And it got my head just spinnin' round round round round
(Please tell me there's a way)
Don't wanna take a fall
It's best to break it up
It's gonna be better for you, move on
(Please tell me there's a way)
Uh huh we break it break it
Or thought we make it make it
And now we cover it up


Girl I swear kimi no koto wo ichibyou demo
kanashimasenai yakusoku
mamoru tame ni wa mo moukoreshika
erabu michi wa nai kara

Baby aishita bun dake kizutsuketeshimau
and I've got nothing, nothing to say

Tell me goodbye, tell me goodbye
dakishimeta te wo
Tell me goodbye, tell me goodbye
hanasou
boku wo wasureru koto ni jiyuu ni naru nara Baby
Tell me goodbye, tell me goodbye

Girl you know kimi ga egao wo naku shitaku hodo
boku wa jibun mo semeru yo
nego semeru kotoba mo hikari sae mo
nanimokamo miushinau

Baby kono kuchibiru ga hanareta shunkan
I'll never find better, better than you

Tell me goodbye, tell me goodbye
dakishimeta te wo
Tell me goodbye, tell me goodbye
hanasou
soba ni iru koto dake ga yasashisa janai to Baby
Tell me goodbye, tell me goodbye

Yo and it's so, so
Sad it just ain't happening
Wish it could be better
Sorry to scrapping
But I just can't let ya
Shouldn't be less than happy
I said look at me
I couldn't live with myself seeing you lacking
The things you deserve
Baby you was a part?
Must believe that it hurts
that lead this world
I feel the aching through my body
it just takes a bigger part of me
to be let you go
I wish that weren't so...

kimi no koe setsunaku fade away...away-ay-ay-ay
kaze ni kakikesareteyuku stay...stay-ay-ay-ay

kore ijou wa I can't take it, sono namida don't cry for me
kimi no tame never look back again

Tell me goodbye, tell me goodbye
dakishimeta te wo
Tell me goodbye, tell me goodbye
hanasou
soba ni iru koto dake ga yasashisa janai to Baby
Tell me goodbye, tell me goodbye
Tell me goodbye
Credit: bigbangupdates.com
@BIGBANGINDO